Tuesday, May 10, 2011

Suatu Kisah : Cara Nak Berdakwah Dengan Berkesan !

lalalallala~ tetibe menyanyi. apalah adamoyu ni. haha. hye semua :) maaf maaf maaf dan seribu kali maaf buat kalian kerana adamoyu dah lama sangat sangat sangat tak update blog ni. berapa hari ek ? cuba kira. 1 2 3 4 5 6 7 8 ! ha 8 hari dah. betul tak ?

bukan apa. sekarang ni adamoyu sedang busy pasal kemasukan U ni. tengah komfius lagi nak pergi mana. matrik atau unimas. takpa lah. yang kita cakap lain kali. hari ni adamoyu nak share dengan korang suatu kisah ni. tentang orang islam bertanyakan tentang kaabah. selamat mengahayati keindahan islam :)

Kenapa orang Islam sembah bangunan kain hitam tu?"

"Oh.. itu Kaabah atau nama lainnya Baitullah"

"Baitullah tu apa?"
...
"Secara terjemahan mudah maknanya Rumah Allah"

"Allah ada dalam tu?"

"Tak.."

"Jadi, kenapa sembah bangunan tu kalau Allah tak ada dalam tu?"

"Yang saya sembah bukannya bangunan tu.."

"Kamu sembah apa?"

"Saya sembah Allah swt"

"Jadi, kenapa sembah bangunan tu?"   [ read more ]

"Saya menghadap sahaja ke arah Kaabah tetapi saya tak sembah Kaabah.."

"Bukankah kamu sujud ke arah Kaabah, maknanya kamu sembah Kaabah la.."

"Kamu pernah tgk perlawanan bola dalam TV?"

"Pernah.. selalu.."

"Kamu tengok tv ke tengok perlawanan bola?"

"Tengok perlawanan bola la.."

"Di mana?"

"Dalam tv la.."

"Cuba buka tv tu, tengok di dalamnya ada stadium dan perlawanan bola ke tak.."

"Memanglah tak ada.. tapi itukan gambarnya ada.."

"Bukalah dalam tv, tengok ada ke tak gambar perlawanan bola dalam tu.."

"So..?"

"Maknanya kamu tengok tv, bukan perlawanan bola.. betul tak?"

"Tak.. aku tengok perlawanan bola la melaui tv tu.."

"Peliknya.."

"Sebab apa pulak pelik?"

"Ye la, kau cakap tengok perlawanan bola, sedangkan aku tengok dalam tv tu tak ada apa-apa.. yg ada hanya wayar je berselirat.."

"Memanglah dalam tv tu ada banyak wayar, tapi tv tu menayangkan gambar-gambar perlawanan bola dalamnya.."

"Hurm.. jadi tak peliklah ni..?"

"Ya.. tak pelik.."

"Jadi tak pelik jugalah aku sujud ke arah Kaabah untuk menyembah Allah swt.. walau pun dalam Kaabah tak ada Allah.."

"Erk.. kau betul.."




benda ni copy paste daripada kawan adamoyu kat facebook sahaja. adamoyu hanya berkongsi :)

p/s : orang yang menjawab tu memang terbaek ! jawapan yang sangat logik !




12 comments:

nurelinda said... [Reply to comment]

saya la yang menjawab tuu :P

ADAMOYU said... [Reply to comment]

@nurelinda

oh yeke ? baru tahu. haha

Aezudin said... [Reply to comment]

ak yg tlong catit prbualan dorg.. :P

ADAMOYU said... [Reply to comment]

@Aezudin

okay yang tu ak tahu =='

cik hemo hemo said... [Reply to comment]

aku tolong tgok jep. heheh

ADAMOYU said... [Reply to comment]

@cik hemo hemo

okeh yang bru betul. haha

nurelinda said... [Reply to comment]

haha. semua perasan bebenor . kecuali saya yep =P

ADAMOYU said... [Reply to comment]

@nurelinda

sbenarnya awak lah tg paling persn. haha

nurelinda said... [Reply to comment]

haha. tipuu gilerr.saya x perasan. saya comel . wakaka ( ada kene mengena ke ? )

ADAMOYU said... [Reply to comment]

@nurelinda

mmg takde kena mengena =='

_be yourself_ said... [Reply to comment]

nice entri , i like :)

ADAMOYU said... [Reply to comment]

@_be yourself_

haha. hanya berkongsi :)